• debbie

Hoe maak je álle hoeken uitdagend?

Hoe maak je een hoek nu uitdagend, zodat alle kinderen erin willen spelen? En hoe kopieer je die eigenschappen van een populaire hoek naar een andere hoek, zodat die ook uitdagend wordt? En...hoe zit dat dan met de doelen?

Bianca (www.jufbianca.nl) schreef er een blogbericht over en ontwikkelde voor een school een kijkwijzer die ze met leerkrachten deelt.


Hoe werkt het?

Je neemt een willekeurige hoek in gedachten en scoort de onderdelen van 1 (niet zo goed) tot 4 (heel goed). Aan de hand van die scores kun je dus zien waar nog verbeterpunten zitten. Is de hoek bijvoorbeeld wel geschikt voor jongsten én oudsten? Met andere woorden: is er differentiatie mogelijk?

je hoeft niet verschillende opdrachten neer te leggen die de kinderen moeten 'afwerken'. Juist niet! Maar liggen er materialen waar kinderen van elk ontwikkelingsniveau iets mee kan? Als vooral jongsten de hoek kiezen, wat doen ze er dan? Wat kun je toevoegen, zodat ook de oudsten erin terecht kunnen?

Is de hoek aantrekkelijk? Dat hoeft niet te betekenen dat er veel tierlantijntjes aanwezig zijn, maar is het materiaal heel, netjes en goed op te ruimen? Ga eens door de knieën: wat ziet een kind? Kan een kleuter overal bij, of moet hij om hulp vragen?


sta hier even bij stil voordat je begint:

- Welke hoek denk jij dat het hoogst gaat scoren in je klas? - En welke hoek heeft nog wel wat EHBH (Eerste Hulp Bij Hoeken) nodig? - Welke kleine aanpassing kun je doen in een hoek, om je score omhoog te helpen?


succes!

12 keer bekeken

    © 2015 Autonome Kleuterschool Koningin Astrid

                website gemaakt door Debbie Verhoeven

  • Facebook Social Icon
Aantal bezoekers sinds 21/04/2018